Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macska

2011.09.17

Barátságos vadmacska

A bengáli macska egy 1963-ban indult tenyészprogram keretén belül jött létre mint önálló fajta, létrehozása a kaliforniai Jean Mill nevéhez fűződik. Az ázsiai leopárdmacska (ALC) és a házimacska keresztezésének elbűvölő eredménye ez a vadmacskás külsővel és a házicicák kedvességével bíró "mini leopárd". A szelektív, igen gondos tenyésztői munkának köszönhetően nagyon a bengáli macska intelligens, barátságos jellemmel rendelkező, kifejezetten embercentrikus házikedvenccé vált, gyermekek és kutyák mellé is bátran ajánlhatók.

 

bengáli macska, macska, macskafajták
Egyre népszerűbb a bengáli macska

Növekvő népszerűség

Nagyon fontos a bengáli macskakölykök korai szocializációja. Nagyon rövid, szinte plüss-szerű bundájuk heti egyszeri fésüléssel könnyen rendben tartható. Ma már több szín, illetve mintázat ismert, a leggyakoribb a barna-pettyes-cirmos, és barna-márvány-cirmos változat. Ma már Európában is egyre ismertebbek a bengáli macskák, de világszerte egyre több rajongót mondhatnak magukénak a kiállításokon.

 

bengáli macska, macskafajták, macska

A bengáli macska intelligens és barátságos


FEKETELÁBÚ MACSKA

 

 

A feketelábú macska a legkisebb termetű macskaféle. Dél-Afrikában terjedt el. A félsivatagos területeket kedveli Testhossza 30-40 cm, bundája homokszínű. Lábain, farkán és mellkasán fekete foltok vannak. Nevét fekete talpáról kapta. Gyíkokat, kistermetű rágcsálókat és gerinctelen állatokat fogyaszt.

 

 

 

 

 

    


 


 

PANTALAI TIGRISMACSKA


 

Leopardus braccatus (Cope, 1889). Brazíliában és Argentína északi részén honos.


 

                        


 

                                                 ANDESI HEGYIMACSKA (Leopardus jacobitus)

 


 

Az andesi hegyimacskát kinézete és élőhelye hasonlatossá teszi „nagytestvéréhez”, a hópárduchoz. Egyike a legritkább és legtitokzatosabb macskaféléknek, az a kevés, amit tudni lehet róla, a kinézete és az élőhelye, az Andok hegyláncai. Akár 5100 méteres magasságba is felmerészkedik. Fogságban még nem sikerült egyet sem tartani.

 

                                  


 


Brit

 

Származás: Anglia
Küllem: Színe változatos, de a kedvence a kék. Szőre rövid tömött, plüssszerű.
Jellem: Nyugodt, méltóságteljes, hűséges.Kép

Az ,,igazi" angol macska! Évszázadokkal ezelőtt érkezett a Brit szigetekre, de csak későn (1929-ben) ismerték el igazi fajtiszta macskának. Számtalan jó tulajdonságán ez a lény nem ejt csorbát szerencsére. Erős, határozott macska, aki mindig képes szembenézni a kihícásokkal és mindig kész a harcra. Kiváló intelligenciája oldja meg a problémákta. Leleményessége szintén figyelemre méltó. Az emberek  közt hamar kivívja a helyét, ugyanakkor szereti a gyerekeket, játékos, nem karmol, akár a kutyával is eljátszik, ha úgy tartja kedve. Nagyon ragaszkodik a gazdájához, viszont nagyon önérzetes, mozgással jelzi, hogynem szabad visszaélni bizalmával. Könnyen tartható, szőrzete nem igényel különleges gondozást, és az étredben sincs semilyen extra igénye.Tulajdonképpen egy nemesített házimacska, kerek felépítésű, egy igazi ,,plüss mackó".

Abesszin:

A fajta egyedei nagy hasonlóságot mutatnak az ókori egyiptomi ábrázolásokon látható cicákkal, ezért máig tartja magát a hiedelem, miszerint az abesszin macska a fáraók szentként tisztelt, isteni minőséggel felruházott háziállataink a leszármazottja. Meglehet, hogy őseit valóban hódító róma hadseregével megjelenő állatbarátok, kereskedők vitték át Egyiptomból Európába, s onnan került át Nagy-Britanniéba, de a tenyésztés során a fajta komoly változáson ment keresztül. Az abesszin macskák más az 1883-as Londoni kiállításon is szerepeltek, de a fajta a tenyésztési profil leírása csak négy évtizeddel később született meg. 

Szőrzet színe:

  • Rozsdavörös
  • Kék
  • Szürke
  • Sárgásbarna

Az abesszin küllemre szép, arányos testfelépítésű cica, alkata a pumát idézi. Közepes méretű teste karcsú és izmos, nagy szeme kifejező, és értelmet tükröz. Szőrzete finom tapintású, selyemfényű, rnyhe mintázatú. Fülei nagyok és hegyes formájúak, föltartása élénkséget, folytonos készenlétet tükröz. Mozgása rendkivül dinamikus, bárhozá felmászik, egyáltalán nem tart a magasságtól, s ha a gazdi hagyja, gaykorta ver tanyát a szekrény teteján. Szeme zöld vagy aranyszínű, a mélyebb, teltebb szín tenyésztési szempontból kívánatosabbnak nizősül.

Az abesszin természete könnyedén elbűvüli az embert: mindig ugrásra kész, a külvilág iránt élénk érdeklődést mutató cica. Sokak szerint ő a leginteligensebb macskák között, könnyen nevelhető és engedelmes, képes az összefügések felismerésére. Meglepően emberközpontú cica, természeténél fogvba ragaszkodó, nagyon szeret játszani, igényli a gazda közelségét. Temperamentuma kiegyensúlyozott, viselkedése alapvetően berátságos, a gyermekek nyaggatását is türelemmel viseli, ezért széles körben tartják háziállatként. A fajta barátai szerint az abesszin jelleme az idő múlásával egyre kifinomúltabbá válik, és küllemre is a fejlett példányok a legmutatósababk. 

Az abesszin macskák éber állapotban rendkivül élénkek. A cica szinte folyamatosan mozgásban van, árgus szemmel figyeli territóriumát, kiváncsian ismerkedik az ismeretlen tárgyakkal és szagokkal. A külvilág ingereire azonnal reagál, ám az új ingerek, gyakorta elvonják figyelmét. Ha magára marad, bármivel képes eljátszani, pajkossága azonban gondot is okozhat, mert törékeny tárgyakat is játékként kezeli, és könnyen kárt okozhat bennük.


Az angóra:jellemzői:hosszú szőr,kék szem(amely leginkább ovális)kicsiny fül.a google ezt írja róla:már az 1660 as -években ismerték a hosszú szőrű macskákat,mint például az angórát.A fehér szőrüek Ankarából valósiak-innen kapták nevüket is.Nagyon intelligens állatok,igényük megfelel a mindennnapos tisztántartásra.

  A manx:

Az Atlanti óceán melléktengeréb  en az Ír tengerben található Man-sziget lakói fölöttébb büszkék macskájukra,a Manxra,olyannyira,hogy a sziget jelképéül is ezt a fura megjelenésű,különleges cicát választották.

A Manx teljesen farkatlan(illetve,ha nem úgy születik,teljesen kurított farkú)kacsázó járású, zömök testű,nagy és gömbölyű fejű,rövid dús szőrzetű cica.Hátusó lábai lényegesen hosszabbak,mint az elsők.

Rendkívül ügyes,mozgékony,értelmes,igénytelen,szívós,"talpraesett" állat.Származása ismeretlen.Egyesek azt tartják,hogy a legendás Spanyol Armanda "hajótörötteként" kerül a szigetre,ahol később elszaporodott.Más források szerint,amikor az Írek elfoglalták Man-szigetét,katonák levágták az őshonos farkát és-forgóként-a sisakjuk mellé tűzték.A farokkurtítás azután hagyománnyá lett.

A  sziámi:

Testfelépítés:közepes testméretű,elegáns macska,karcsú és izmos.A test hosszú és hajlékony.A nyak hosszú és karcsú.A mellkas és a váll soha nem szélesebb a csípőnél.A lábak hosszúak és karcsúak,a mancsok keskenyek és oválisak.Az ostorszerű farok nagyon hosszú,és elkeskenyedő.

Fej:ékalakú koponya.Az ékala 1es vonalban vezet az orrtól mindkét oldalon a fülekig.Az orr hosszú és egyenes,a homlok lapos.A profil enyhén domború.Hegyes orr,jól fejlett áll,az orrheggyel azonos vonalban.

Fülek:hatalmasak,széles alapúak,hegyesek.A fülek külső vnala az ékalak folytatása.

Szőrzet:nagyon rövid,fényes és testhez simuló.Nincs aljszőrzet.

Színváltozatok:a sziámi egy színes jegyű macska.Elfogadott színváltozatai:fóka,kék,csokoládé,lila,vörös,krém,fahéj,valamint

ezek cirmos színváltozatai.A jegyekben fehér folt nem fordulhat elő.A jegyek lassan alakulnak ki,míg a macska teljesen ki nem fejlődik.

 

A  török van:

A játékos Török Van macska nagyon szereti a vizet,így érdemelte ki a Török úszó macska becenevet is.A fajta dk Törökországban található Van tó környékéről ered.A Van-macska megjelenése igen egzotikus,emberszeretete,inteligenciája,és élénksége pedig kitűnő társsá teszi.A Van macska az Angórára hasonlít,közepes termetű,lába izmos,farka hosszú és vékony.Selymes szőrzete hosszú,meleg időben viszont vedlik.

 

A  maine coon:

A világ egyik legnagyobb testű macskafajtája az amerikai Maine államból származik,de keletkezése nem teljesen egyértelmű.Valószínüsíthető,hogy őseik hajón érkeztek az amerikai kontinensre,majd ott tökéleteedtek ki.Az első írásos emlékek 1861-ből származnak.A fajta az amerikaiak egyik legkedveltebb macskája,igaz már Európában is egyre népszerűbb.Félhosszú szőrzete vízálló,a farok szőre hosszú,zászlós és a fülhegyen kis szőrpamacs van.Bár robosztusz testfelépítésű,mégis nagyon elegáns,méltóságteljes,tekintélyt parancsoló macskafajta.Viselkedése temperamentumos,szívós,alkalmazkodó.Számos színváltozatban tenyésztik.Átlagos testsúlya:6-10 kg.

 

A  tonkinéz:

Testfelépítés:közepes méretű a sziámi eleganciája keveredik a burma kerekségével.A lábak közepes hosszúságuak,a mancsok kecsesek,oválisak,a farok tőben erős,elkeskenyedő,végén enyhén lekerekített.

Fej:ék alakú koponya,lágy,kerekített körvonallal,magas pofacsont,ívelt profil,erős áll,masszív és kerek orr,az orron stop van,de nincs pinch.Szemből nézve a fej olyan,mint egy egyenlő oldalú háromszög.

Fülek:nagyok,végük enyhén kerek,picit előre dőlnek,széles alapúak,és ugyanannyira vannak oldalt,amennyire a fejtetőn.

Szemek:Nagyok,és kicsit a fül felső vonala felé ferdék,a felső szélük mandulavágású,az alsó kerek.A szem egyenletes,ragyogó kékeszöld/világos türkíz árnyalat,a fajta jellegzetssége.

Szőrzet:nagyon rövid,finom és fenyes,de dús,határozottan testhez simuló,aljszőrzete nincs.

Színváltozatok:nyérc,pezsgő,kék,platina és méz színek az elfogadottak,mely színek az egész testet beragyogják.A nyérc fókát,a pezsgő csokoládét,a platina lilát,a méz pedig őzbarnát jelent.Minden színváltozatnál a test alsó része enyhén világosabb,a test mentes bármiféle mintázattól,vagy csíkoktól(cirmoktól).Kölyköknél szellemrajzolat és világosabb testszín az elfogadott.

 

A  skót lógófülü:

Az egyik legfiatalabb fajta.1960 körül Skóciában jelentek meg ezek az érdekes kinézetű macskák.A lógó fül egyébként természetes mutáció során alakult ki.A fajtát közepes termet,rövid,tömbzsi nyak,és széles fej jellemzi.Orruk rövid,szemük nagy,és kerek vágású,összeségében kedves megjelenésű fajta.Fölöttébb inteligens,ragaszkodó,erős idegzetű,nyugodt és csendes állat.A szőrzet sűrű,rövid és színeiben a brit rövidszőrű macskáéval,kell,hogy megegyezzen.Nem túl szokványos külseje miatt sokan bírálják a fajtát.

 

Házi macska:

 

a vad és a házimacska vemhességi ideje egyaránt hozzávetőlegesen 53-tól 70 napig tart.Egy-egy ellés alkalmával a házimacskáknak akár 5-10 kölyke lehet.A kölykök 6-7 hétig anyatejjel élnek.A nőstény rendszerint évente ivarzik illetve párzik.A macska életkora átlag 10 év,de ez természetesen függ az életviszonyoktól,a tartástól és az ápolástól is.A közönséges házi macska a legváltozatosabb színekben és rajzolatokban fordul elő.Lehet:fekete,fehér,kékesszürke,háromszínű,csíkozott,tarka és így tovább.

 

1.Cirmos házimacska

 

 

A csíkozott vagy márványozott(cirmos)macskák őrízték meg a leghívebben őseink rajzolatát még a látszólag egyszínű cicák bundáján is átüt a csíkozottság.

 

2.Fehér házimacska

 

 

Szemeik kékek,vagy narancssárgák,néha felemás színüek.Szőrzete hosszú vagy rövid.Születésekor homlokán gyakran szürke folt látható,amely később eltűnik.

 

 

A  brit rövidszőrű:

 

A brit macska erős testfelépítésű,tömbzsi és harmónikus megjelenésű.A mellkasa széles,a lábai rövidek és erősek,a mancsai kerekek,a farka viszonylag rövid.A feje nagy és gömbölyű,fülei kicsik,hatalmas kerek szemei a zömök teste miatt kis medvéhez hasonlít.Különleges bundája van,mely nem hasonlít más macska szőrzetéhez:rövid,tömött és sűrű,mint a gyapjúszőnyeg.Minimális gondozást igényel,mégis pompásan néz ki.Számtalan színváltozatban létezik:lehet egyszínű,fehértarka,teknős,füst,cirmos,sziámi ill.himaláji színezetű ezüst árnyalatú stb.hogy csak néhányat említsünk.

 

 

A szfinx:

 

Az egyik legkülönösebb megjelenésű macska,ugyanis szinte teljesen szőrtelen csupasz bőrét legfejjebb hamvas pihék borítják,esetleg a farkon figyelhető meg némi szőrzet.Tartása éppen ezért nem túl egyszerű:érzékeny bőre rendszeres kezelést igényel,könnyen meg is fázik.Vannak akik idegenkednek tőle,ám erre semmi ok:mi is ugyanilyen furcsának tűnhetünk egy csimpánz szemében!!!

 

 

A burma:

 

Kelet eredetű,viszonylag kis termetű,kecses macska.Bundája eredetileg cskoládébarna(bár ma már számos színváltozata van)szeme zöld.A sziámival való keresztezést Tonkinéznak hívják.

 

 

A thai:

 

A thai közepes testméretű macska.Jellemzője az izmos test,és az erős csontozat.Ennek ellenére karcsú és elegáns a megjelenése.A feje ék alakú gyengéden kerekített körvonallal.

 

Homloka domború,fülmérete közepes,a szeme nagy,mandulavágású,a szemszíne élénk kék.A lábai közepesen hosszúak,a mancsai kerekek.A farka közepes hosszúságú,enyhén keskenyedik a hegyes farokvég felé.

Szőre rövid,testhez simuló fényes.Az eredeti fóka színváltozat mellet ma már ismert a kék,a csokoládé,a lila,a cirmos változat is.Kancsalsága gyakori hiba.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.