Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Békafajták

2011.11.07

Nyílméregbékák

A nyílméregbékák általában 10-60 mm hosszúak, karcsú testfelépítésűek és nagyon színpompásak. A színezet és a mintázat akár egy fajon belül is nagy változatosságot mutathat. A 8 nem egyebek mellett a bőrméreg összetételében, az ujjak relatív hosszában, a fogak meglétében és hiányában, ill. a szaporodási viselkedésben különbözik egymástól. A legtöbb faj ujjai között nem feszül úszóhártya. A Dendrobates fajok ujjhegyei megnagyobbodtak, első ujjuk rövidebb, mint a második. Az Epipedobates és Phyllobates fajoknál ezek egyező hosszúságúak, és az ujjvég kevésbé kiszélesedő. Az utóbbi nem ivadékainsárga vagy narancsszínű csík húzódik a szemüktől az oldalukon végig. Oldalukon kékes, fémfényű foltmintázat van.

A legtöbb nyílméregbéka az esőerdők talajszintjén él Közép- és Dél-Amerikában, vagy néhánrainforest.jpgy méterrel a föld felett. Bizonyos fajok a fák lombkoronájában élnek. Sok faj került veszélybe az esőerdők irtása miatt. Dél-Amerika indián őslakossága a Phyllobates terribilis és a P. aurotaenia bőréhez dörzsölte nyílainak és fúvócsőtűinek hegyét, innen kapta nevét a család. E békák bőrének neurotoxinja rövid idő alatt végez egy nagyobb majommal. A méreg csak akkor veszélyes, ha a véráramba kerül. (A fogságban tenyésztett békáknak már nincs mérgük).

Védettség: minden Dendrobates, Phyllobates, Allobates, Epipedobates, Minyobates és Phobobates faj a CITES II. függelékébe tartozik.

Elterjedés: Nicaragua→Panama

Ált. zöld és fekete vagy zöld és barna színű béka, a zöld szín keresztirányú csíkok, foltok, pettyek vagy márványos minta formájában jelentkezik a testen és a lábakon. A tabogai populációban sok aranyszínű mintás példány is előfordul, innen kapta a nevét. A panamai populáció egyes példányai kék és fekete harántsávosak. E békák 30-40 mm hosszúra nőnek.

dendrobates_auratus_4.jpg dendrobates_auratus.jpg

Elterjedés: Francia Guyana

Ált. sárga-fekete-kék, de számtalan színváltozata ismert. A nőstény legfeljebb 60 mm hosszúra nő.

dendrobates_tinctorius_1.jpg tinct..jpg

Elterjedés: Brazília, Guyana, Surinam

A tinctorius csoport talán legszebb színű képviselője. Azúrkék színével hívja fel magára a figyelmet.

blue_poison_dart_frog.jpg azu.jpg

Elterjedés: Délnyugat-Ecuador,Peru

Legfeljebb 25 mm-es béka téglavörös alapszínén sárga, zöld vagy fehér hosszanti sávokat visel. Ez a faj ideális a kezdők számára.

epipedobates_tricolor.jpg epipedobates_tricolor_3.jpg

Elterjedés: Costa Rica

Sötétbarnás, feketés testüket két sárga csík tarkítja. Ezek színe a citromsárgától az erős narancsig változhat. Lábaikat és tesük jelentős részét szürkészöld foltok jellemzik. Legfeljebb 30 mm-es nagyságúak. Ideális kezdőknek, könnyű tarthatósága és az ára miatt is (ez a legolcsóbb békafaj jelenleg hazánkban.)

phyllobates_vittatus_2.jpg phyllobates_vittatus_3.jpg

Dendrobates truncatus

Elterjedés: Kolumbia

A kifejlett példányok hossza 23,5-31 mm. Háta fekete, oldalán sárga csíkokkal. Mozgékony.

truncatus.jpg

Adelphobates galactonotus

Elterjedés: Brazília

Kifejlett méret 30-40 mm.

adelphobates_galactonotus_4.jpg adelphobates_galactonotus_3.jpg

  keleti-tuzhasu-unka

keleti tűzhasú unka (Bombina orientalis)

 

Tűzhasú unka, a csodálatos varangy

A keleti tűzhasú unka (Bombina orientalis) 6-8 centiméteresre nő meg. Testén végig fekete foltok találhatók. Háta a zöld különböző színárnyalataiban pompázik, egészen a rikítótól a mély olajzöldig. Nevéből kiindulva, a hasa élénkvörös, mely a természetben a ragadozók elriasztását szolgálja. Ha veszélyt érez, hanyatt vágja magát és kivillantja élénkszínű hasát. Természetes élőhelye Kína keleti része és Korea. Az unka valójában egy varangyfajta, magyar neve hangutánzó szó, ami a hímek különösen halk, egész távolinak tűnő kiskutya ugatásához hasonlatos hangjáról kapta (unk-unk).

 

A tűzhasú unka terráriumi tartása

Kezdő állattartók is nyugodtan próbálkozhatnak a bombinák tartásával. Egyre több állatkereskedésben kaphatók ezek a kis békák. Négy-öt állatnak teljesen megfelel egy kisebbfajta terrárium, vagy akvárium (40 literes), mivel napjuk nagy része a vízen lebegéssel, vagy a szárazföldre való kiüléssel telik. Ezért is fontos, hogy mindenképp legyen az állatoknak valamilyen kiülő. Nagyobb kő, vagy fa gyökere tökéletesen megfelel a célnak. Arra vigyázni kell, hogy (a terrárium magasságától függően) hogy le legyen fedve a helyük, és csak egy kis szellőzőnyílás legyen, amin keresztül bejuthat a friss levegő, mert bizony a 20-25 centiméteres terráriumból is ki tudnak ugrani

 

tuzhasu-unkak

  Melegítő külön nem szükséges, a 20-22 fok körüli víz megfelelő. Több kiülőt is beépíthetünk, úgy, hogy változatos legyen a terrárium. Használhatunk fagyökeret, vagy nagy lapos köveket, de betehetünk vízen úszó nagylevelű növényeket is, amelyek esztétikailag is mutatósak.

 

A tűzhasú unka etetése

Az unkák csak élő eleséget fogadnak el, mint például a tücsök (kicsi), vörös szúnyoglárva, lisztkukac... stb. Így vadászösztönüket is kiélhetik, és mulatságos amint alig két centinyire a béka orrától lebeg a tücsök a felszínen, ám a béka nem látja. Ám amint megmozdítja akár csak egy csápját is, villám gyorsan ráveti magát, és már le is nyelte... Van aki kis, újszülött guppival eteti. Az etetésnél igencsak megelevenednek az állatok, hevesen birkóznak olykor egy-két jobb falatért, és ilyenkor az unka hímeknek a kedvük is megjön, hogy egymás hátára ugráljanak.

 

 

tuzhasu-unka-beka
Nevét jellegzetes hangjáról kapta

 


A tűzhasú unka szaporodása

Mivel a békák telelő állatok, ezért ha szaporítani akarjuk őket, pihentetni kell körülbelül október végétől február végéig. Május végén aztán megélénkülnek, és a hímek megkezdik nászéneküket, a már említett hangot adják ki magukból. Van még egy fajta hang amit szintén a hímek adnak ki olyankor, amikor egy másik hím ugrik rájuk, ezzel figyelmeztetvén, hogy téves egyeddel próbálkoznak. Amikor sikerül megtalálnia egy nőstényt, akkor a hím átöleli a mellső lábain lévő bütykök segítségével szorosan tartja a nőstényt, aki elkezdi a petéket engedni, amit a hím mögötte megtermékenyít. Egy keleti tűzhasú unka nőstény 40-100 petét rak le. Az ebihalak 3-10 napon belül úsznak el, ám nevelésük nehéz, és körülbelül 10% éri meg a felnőttkort. Az ivadékokat különítsük el egy másik medencébe, mert könnyen a szülők táplálékaivá válhatnak. Az ivadékok vízibolhával, apróra tördelt haltáppal, vagy szintén apróra vágott tubifexxel, vagy egyéb férgekkel táplálhatók. A metamorfózis 12-14 hét alatt megy végbe. Az ideális arány, ha 3-4 hím jut egy nőstényre.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.