Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oroszlán

2011.09.07

http://oroszlan.ucoz.hu/oroszlan_feher.jpgKülső jegyei:
Az oroszlán az egyik legnagyobb termetű macskaféle ragadozó. Jellemző rá az ivari dimorfizmus, amely a testméretben is megmutatkozik: hímek jóval nagyobbak lehetnek, mint a nőstények. Testhossza 140-250 cm, melyhez 60-100 cm-es farok kapcsolódik. Marmagassága 110-120 cm lehet. A hímek testsúlya 150-250 kg (az eddigi legnehezebb oroszlán 272 kg volt), a nőstényeké 120-185 kg. Szőrzete többnyire világos barnás színezetű, farka végén, valamint esetenként a mellső végtag könyökén sötétebb, barna vagy fekete bojttal. A hímek arcát sörény keretezi, melynek színezete változatos lehet: az egészen világos sárgásbarnától a csaknem feketéig változhat; a sörény színe egyébként a kor előrehaladtával is sötétedhet. A kölykök szőrzetén (főleg a hason és a lábon) sötétebb foltok figyelhetők meg, amelyek mintegy 3 hónapos korukban tűnnek el, bár egyes egyedeknél - nagyrészt nőstényeknél - ez részben kifejletten is megmaradhat. Az indiai oroszlánok némileg kisebbek az afrikaiaktól.

Elterjedése:http://1.bp.blogspot.com/_fw9F_sGbrPg/SumO0u7bEGI/AAAAAAAABDc/ksxJUQNv4sI/s400/oroszl%C3%A1n.jpg
Afrikában az oroszlánok a Szaharától délre csaknem mindenhol megtalálhatóak, a sivatagok és az esőerdők kivételével. Félsivatagos területeken, szavannákon, bozótos és erdős élőhelyeken egyaránt előfordulnak. De a magas hegyvidéki területeken is otthon érzik magukat: Etiópiában több mint 4000 méteres magasságban is megtalálhatóak. Egykor Észak-Afrikában, Ázsia nyugati területein, sőt a Balkánon is gyakori volt. Ázsiában mára csupán Északnyugat-Indiában, a Gir Forest természetvédelmi területén maradt fent egy kis populációja, ahol erdős-bozótos területeken fordul elő.
Az oroszlán alfaji felosztásáról megoszlanak a vélemények. Az ázsiai alfaj különállása egyértelmű, az afrikai populációk felosztása azonban már kevésbé. A lehetséges alfajok:
Panthera leo persica - indiai oroszlán
Panthera leo senegalensis - szenegáli oroszlán
Panthera leo azandica - északkelet-kongói oroszlán
Panthera leo bleyenberghi - angolai vagy dél-kongói oroszlán
Panthera leo krugeri - dél-afrikai oroszlán
Panthera leo nubica - kelet-afrikai oroszlán
Panthera leo verneyi - kalahári oroszlán (vitatott)
Panthera leo somaliensis - szomáli oroszlán (vitatott)
Panthera leo massaicus - maszáj vagy szerengeti oroszlán (vitatott)
Panthera leo hollisteri - kongói oroszlán (vitatott)
Panthera leo roosevelti - abesszín oroszlán (vitatott)
Panthera leo leo - berber oroszlán (kihalt)
Panthera leo melanochaita - fokföldi oroszlán (kihalt)

Életmódja:http://image.hotdog.hu/_data/members0/072/1003072/images/African%2520lion%2520Lazarus%2520ZD013508.jpg
Az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle. Többnyire falkákban él, melynek élén egy erőteljes hím áll, aki általában egymással rokon nőstényekkel, valamint kölykeikkel él együtt. Előfordul, hogy egy ilyen csoport élén két, három, vagy akár négy hím is áll. Ilyen esetben a hímek mindig testvérek. A csapat territóriumának nagysága egyrészt a csoportmérettől, valamint a területen élő zsákmányállatok mennyiségétől függ: 20-400 négyzetkilométer lehet; egy-egy csoport 2-40 egyedből állhat. A nőstények gyakran egész életüket abban a csapatban élik, ahol a világra jöttek, a hímeknek azonban mindig menniük kell. A fiatal hímek gyakran agglegénycsapatokat alkotnak.

Táplálkozása:
Az oroszlánok ragadozók. A csoportokban a nőstények feladata a vadászat. A zsákmányállataik között elsősorban a területükön élő nagypatások szerepelnek: zebrák, antilopok, de akár kafferbivalyokat vagy fiatal zsiráfokat is elejthetnek. Ha hosszabb ideig nem tudnak nagyobb prédát zsákmányolni, akkor megeszik a dögöt is, valamint madarakat, hüllőket, kétéltűeket, halakat vagy éppen a strucctojást.
A kifejlett oroszlánoknak nincs természetes ellenségük, csak az ember jelent számukra veszélyt. A kölyköket azonban más nagyobb ragadozók megölhetik, sőt, megfigyelték már, amikor foltos hiénák beteg, legyengült felnőtteket ejtettek el.

Szaporodása:http://www.habostorta.hu/images/upload/asset/1/leo-g.jpg
A nőstények többnyire 2 évente adnak életet kölykeiknek. Nincs kiemelt szaporodási időszakuk, egész évben párosodhatnak (bár többnyire az esős évszakban). 106-112 napos vemhesség után 1-6 (általában 3) kölyök jön a világra. A kölykök mintegy 7 hónapig szopnak; a nőstények 4, a hímek 5 éves korukra válnak ivaréretté. Vadon az ismert legmagasabb élettartam 18 év.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c6/Okonjima_Lioness.jpg/260px-Okonjima_Lioness.jpgTermészetvédelmi állapota:
Az afrikai oroszlánok fennmaradása a legtöbb helyen biztosítottnak látszik, bár hosszabb távon az élőhelyek elvesztése miatt valószínűleg csak a természetvédelmi területeken. Dél-Afrikában például már csak a Kruger és a Kalahari Gemsbok Nemzeti Parkban maradtak fent. Két afrikai alfaja már kihalt: a fokföldi oroszlán (Panthera leo melanochaita) már 1860 körül, a berber oroszlán (Panthera leo leo) pedig 1922-ben tűnt el végleg. Afrikai állománya körülbelül 23.000-39.000 egyedet számlál. Az indiai oroszlán (Panthera leo persica) ma már csak az északnyugat-indiai Gir Forest természetvédelmi oltalom alatt álló területén maradt fenn, vadon élő állománya valószínűleg alig több mint 200 egyed.
IUCN Vörös Könyv besorolása: Panthera leo: sebezhető; Panthera leo persica: kritikusan veszélyeztetett.
CITES besorolása: Panthera leo: II. függelék; Panthera leo persica: I. függelék.
 

Tudod-e...?

... hogy ha egy csoport élén egy hím oroszlán átveszi a korábbi vezérhím szerepét, megöli a csapatban lévő kölyköket. Így ugyanis a nőstények hamarosan ivarzani kezdenek, és az új hím párosodva velük biztosítja, hogy a felnevelt kölykök az ő génjeit hordozzák.

... hogy az oroszlánok csak akkor jelentenek veszélyt a zsákmányállataikra, amikor éhesek. A prédaállatok érzékelik azt, amikor az oroszlánok jól vannak lakva, és ilyenkor - bár szemük sarkából folyamatosan figyelik a nagymacskákat - nyugodtan legelésznek tovább.

... hogy az "oroszlánrész" kifejezés onnan származik, hogy amikor a csapat nőstényei elejtik zsákmányukat, abból először csak a hím fogyaszthat, a többiek - a nőstények és kölykeik - csak akkor ehetnek, amikor a hím már jóllakott.


http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/small/11842057.jpgOroszlánok az állatkertekben:

Az oroszlánok az egyik legnépszerűbb, éppen ezért az egyik leggyakoribb lakói is az állatkerteknek. Mivel a látogatók számára közkedvelt állatokról van szó, ezért az állatkertek nevelési feladataiban is jó szolgálatot tesznek, valamint egyúttal az eredeti élőhelyük veszélyeztetett állatfajainak nagyköveteiként is tekinthetőek. Emellett az indiai oroszlánok tartásának jelentős természetvédelmi oka is van, ugyanis a szabad természetben erősen veszélyeztetett alfaj fennmaradásáért mind az európai, mind az észak-amerikai állatkertek tenyészprogramot hoztak létre. Az afrikai - illetve a nem alfajtiszta - oroszlánokból az állatkertekben világszerte túlkínálat van; gyakran nehéz a kölyköknek befogadó állatkertet találni. Hazai állatkertjeinkben is gyakori fajnak számít, a következő állatkertekben találkozhatunk oroszlánokkal: Budapest, Debrecen, Győr, Jászberény, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Veszprém - közülük Budapesten ázsiai oroszlánokkal.

 

Az oroszlánok tartását - hazánkban és világszerte sok más országban is - szigorú előírások szabályozzák. A hazai rendeleteknek megfelelően egy oroszlánpár számára legalább 200 négyzetméteres külső kifutót, és egy legalább 25 négyzetméteres belső férőhelyet kell biztosítani. A belső férőhely hőmérsékletének minimum 15 °C-nak kell lennie. A kifutót 4 m magas rácsnak vagy sima falnak kell határolnia 1 méteres visszahajló rácsmagasítással vagy villanypásztorral; a rács helyett 6 m széles és 4 m mély szárazárkot, vagy 6 m széles és 2 m mély vizesárkot is lehet alkalmazni.

 

Az oroszlánok tartásakor figyelembe kell venni, hogy van néhány olyan berendezés, amely nem hiányozhat a kifutójukból. Ilyen egy emelvény vagy domb, ahonnan az állatok beláthatják a területüket. Ez a kifutó vizuális tagolása miatt is ajánlott, így a magányra vágyó oroszlánok el tudnak húzódni egymás elől. Emellett kaparófának is lennie kell a kifutóban, valamint árnyékos helyekről is gondoskodni kell. Etetésükre a legjobb, ha csontos húsokat kapnak, emellett néha biztosítani kell számukra tollas, szőrös, egész tetemeket is, mivel ezek elfogyasztása szükséges a normális emésztésükhöz.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.